Boora Architects

People Make Buildings

Arts Centers
Campus Buildings
Civic Buildings
Custom Homes
K-12 Schools
Mixed Use
Planning
Renovation
Sustainability
Workplaces
Bodyvox Dance Center
Collin County Center for the Arts
Underground Railroad Freedom Center
Mesa Arts Center
Old Dominion University – GoodeTheatre
PICA 2004 Temporary Theater
PICA 2005 Temporary Art Center
Portland Center for the Performing Arts
Portland State University – Lincoln Hall
Scripps College – Music Building
UC Davis Mondavi Center
University of Oregon – Music + Dance
UT Austin – Bass Concert Hall
UTPB–Wagner Noel Performing Arts Center
Virginia Tech – Integrated Arts Center
Walton Arts Center
Community College of Denver
Dartmouth College Hopkins Arts Center
Earlham College Fine Arts Complex
Earlham College Science Building
Harvey Mudd College – Learning Building
Lewis & Clark College Gregg Pavilion
Michigan State - Cook Recital Hall
Old Dominion University – GoodeTheatre
Oregon State Univ – Classroom Building
Portland State University – Lincoln Hall
Scripps College – Music Building
Stanford – Knight Management Center
Stanford – Nano Engineering Center
Stanford – Huang Engineering Center
Stanford--BioE-ChemE Building
Stanford – Y2E2 Building
UC Davis Mondavi Center
UC Santa Cruz – McHenry Library
University of Oregon – Music + Dance
UT Austin – Bass Concert Hall
UTPB–Wagner Noel Performing Arts Center
Virginia Tech – Integrated Arts Center
Collin County Center for the Arts
Federal Reserve Bank NW Headquarters
Underground Railroad Freedom Center
Mark O. Hatfield U.S. Courthouse
McMinnville Courts/Council Building
Portland Center for the Performing Arts
Vernonia K-12 School
Boles/Kahle Beach House
Boora Beach House
360° House
The Step House
Kitchel Residence
The Tower House
Coastal Residence
Baker Prairie Middle School
Beaverton School District
Central Catholic High School Expansion
Clackamas High School
Crystal Springs Upland School
David Douglas Early Learning Center
Happy Valley Middle-Elementary School
Newberg High School Infill Expansion
St. Mary's Academy Commons Addition
Vernonia K-12 School
Mesa Arts Center
North Pearl District Master Plan
HOYT Block 15 Condominiums
The Encore Condominiums
The Metropolitan Condominiums
Adidas Village (American Headquarters)
Collin County Center for the Arts
Happy Valley Middle-Elementary School
Mesa Arts Center
North Pearl District Master Plan
Stanford Science & Engineering Quad
UC Davis Mondavi Center
Adidas Village (American Headquarters)
Bodyvox Dance Center
Boora's Office Renovation
Lewis & Clark College Gregg Pavilion
Newberg High School Infill Expansion
Portland Center for the Performing Arts
Portland State University – Lincoln Hall
Legal Office Tenant Improvement
Scripps College – Music Building
St. Mary's Academy Commons Addition
UC Santa Cruz – McHenry Library
University of Oregon – Music + Dance
UT Austin – Bass Concert Hall
Baker Prairie Middle School
Boora's Office Renovation
Clackamas High School
North Pearl District Master Plan
One Waterfront Place Office Building
Portland State University – Lincoln Hall
Stanford – Knight Management Center
Stanford Science & Engineering Quad
UC Davis Mondavi Center
Vernonia K-12 School
Adidas Village (American Headquarters)
Boora's Office Renovation
Corporate Dining - Japanese Cafe
Corporate Lobby Renovation & Sky Lounge
Federal Reserve Bank NW Headquarters
FINE Design Group
Flexible High Tech Office Design
LEED Platinum Office Improvement
Cloud Computing Offices & Amenities
Legal Office Tenant Improvement
High Tech Human Resources
High Tech Office Redesign
Literary Arts
One Waterfront Place Office Building
The Metropolitan Condominiums

To accommodate growth in response to expanding student population and increasing degree offerings, the University of California, Santa Cruz commissioned Boora to renovate the McHenry Library, designed over 40 years ago by John Carl Warnecke, and add over 116,000 square feet of space to the building.

Boora's collaboration with UCSC on the McHenry Library Renovation & Expansion began in 1993 with a full programming study. Funding was secured in 2003, allowing Boora to move forward with design, documentation and construction. The first phase of the project was the addition, completed in 2008. The renovation of the 160,000-square-foot existing library was completed in 2010, 17 years after the project was initiated.

Located on a forested site at the center of campus along a main circulation corridor, the enhanced McHenry Library strengthens the geographic and intellectual core of campus, improves environmental conditions within the building, preserves the library’s collections, enhances the student experience and encourages a broad range of library events. It provides the campus with a state-of-the-art academic resource housing offices for faculty and staff, group meeting rooms, individual study rooms and research space, which supplement traditional book stacks and reading areas.

The original building was designed as an object in a landscape, with a cast-in-place concrete structure, steel, glass, and pre-cast panels with exposed river rock aggregate. The building's slender columns reference the site's dense redwood forest.

The lines, proportions, and materials of the existing building are reinterpreted in the addition, creating continuity between old and new. The addition features an exposed cast-in-place concrete structure with concrete panels and the pattern of its glazing is a modified version of the original.

An information commons sits at the heart of the addition, accommodating computer stations organized for easy interaction between computer terminal users, information desks offering access to library staff and research assistants, a lounge space for group work, and both wireless and fiber optics for high-speed connectivity. A cafe is nearby.

On the west elevation, a main reading room occupies a double-height space behind a two-story curtain wall with black frame. Scrims on the exterior of the reading room control solar gain and diffuse direct light. The main reading room overlooks a new outdoor plaza south of the entrance to the existing building will link to the campus's primary pedestrian route and accommodate outdoor lectures, readings and other library events. A public lawn will enhance the pedestrian route and extend library functions into the adjacent environment through outdoor lectures, readings, and other library events.

At the perimeter of the addition, a series of outdoor reading porches, screened from the elements, provide additional user spaces attached to the building for use during warmer months of the year. Placing these spaces at the perimeter allows visitors to experience the landscape, buffered by exterior sun-shading scrims that protect occupants from direct light.

A study bar is located along the southern edge of the building for quiet study adjacent to the stacks. The northern edge of the building is occupied by library staff and administration. Stacks are sheltered at the center of each floor plate.