Boora Architects

People Make Buildings

Arts Centers
Campus Buildings
Civic Buildings
Custom Homes
K-12 Schools
Mixed Use
Planning
Renovation
Sustainability
Workplaces
Bodyvox Dance Center
Collin County Center for the Arts
Underground Railroad Freedom Center
Mesa Arts Center
Old Dominion University – GoodeTheatre
PICA 2004 Temporary Theater
PICA 2005 Temporary Art Center
Portland Center for the Performing Arts
Portland State University – Lincoln Hall
Scripps College – Music Building
UC Davis Mondavi Center
University of Oregon – Music + Dance
UT Austin – Bass Concert Hall
UTPB–Wagner Noel Performing Arts Center
Virginia Tech – Integrated Arts Center
Walton Arts Center
Community College of Denver
Dartmouth College Hopkins Arts Center
Earlham College Fine Arts Complex
Earlham College Science Building
Harvey Mudd College – Learning Building
Lewis & Clark College Gregg Pavilion
Michigan State - Cook Recital Hall
Old Dominion University – GoodeTheatre
Oregon State Univ – Classroom Building
Portland State University – Lincoln Hall
Scripps College – Music Building
Stanford – Knight Management Center
Stanford – Nano Engineering Center
Stanford – Huang Engineering Center
Stanford--BioE-ChemE Building
Stanford – Y2E2 Building
UC Davis Mondavi Center
UC Santa Cruz – McHenry Library
University of Oregon – Music + Dance
UT Austin – Bass Concert Hall
UTPB–Wagner Noel Performing Arts Center
Virginia Tech – Integrated Arts Center
Collin County Center for the Arts
Federal Reserve Bank NW Headquarters
Underground Railroad Freedom Center
Mark O. Hatfield U.S. Courthouse
McMinnville Courts/Council Building
Portland Center for the Performing Arts
Vernonia K-12 School
Boles/Kahle Beach House
Boora Beach House
360° House
The Step House
Kitchel Residence
The Tower House
Coastal Residence
Baker Prairie Middle School
Beaverton School District
Central Catholic High School Expansion
Clackamas High School
Crystal Springs Upland School
David Douglas Early Learning Center
Happy Valley Middle-Elementary School
Newberg High School Infill Expansion
St. Mary's Academy Commons Addition
Vernonia K-12 School
Mesa Arts Center
North Pearl District Master Plan
HOYT Block 15 Condominiums
The Encore Condominiums
The Metropolitan Condominiums
Adidas Village (American Headquarters)
Collin County Center for the Arts
Happy Valley Middle-Elementary School
Mesa Arts Center
North Pearl District Master Plan
Stanford Science & Engineering Quad
UC Davis Mondavi Center
Adidas Village (American Headquarters)
Bodyvox Dance Center
Boora's Office Renovation
Lewis & Clark College Gregg Pavilion
Newberg High School Infill Expansion
Portland Center for the Performing Arts
Portland State University – Lincoln Hall
Legal Office Tenant Improvement
Scripps College – Music Building
St. Mary's Academy Commons Addition
UC Santa Cruz – McHenry Library
University of Oregon – Music + Dance
UT Austin – Bass Concert Hall
Baker Prairie Middle School
Boora's Office Renovation
Clackamas High School
North Pearl District Master Plan
One Waterfront Place Office Building
Portland State University – Lincoln Hall
Stanford – Knight Management Center
Stanford Science & Engineering Quad
UC Davis Mondavi Center
Vernonia K-12 School
Adidas Village (American Headquarters)
Boora's Office Renovation
Corporate Dining - Japanese Cafe
Corporate Lobby Renovation & Sky Lounge
Federal Reserve Bank NW Headquarters
FINE Design Group
Flexible High Tech Office Design
LEED Platinum Office Improvement
Cloud Computing Offices & Amenities
Legal Office Tenant Improvement
High Tech Human Resources
High Tech Office Redesign
Literary Arts
One Waterfront Place Office Building
The Metropolitan Condominiums

This weekend retreat on the Central Oregon Coast is a sanctuary that balances private sleeping and work areas with a grand family gathering space. Designed in a Pacific Northwest Modern vernacular, the house is clean and sculptural with an abundance of natural wood and stone, as well as hand-crafted details.

Sitting above a coastal inlet, the house appears as a glowing lantern in the surrounding marshland.

The home is comprised of two structures – the main two-story living quarters and a garage/home office building – that flank a landscaped courtyard and are connected by a covered screened walkway.  The splayed, u-shaped composition shelters the courtyard from seasonal winds and winter storms, and provides privacy from the street. The buildings’ steeply angled roofs also shelter the house and focus the placement of windows.

Inside, the home is organized into social, private and office areas. The top floor of the main structure is a great room with 15-foot window walls and outdoor decks. The large open room offers sweeping views of the landscape and water from kitchen, dining and living areas.

Sleeping quarters are nestled amongst the coastal pines and grasses on the ground floor, limiting exposure to neighboring homes and opening to the enclosed courtyard.

The focus for materials and furnishing was on quality and cohesion. Throughout the house, hemlock wall paneling envelope the space in warmth on gray winter days and windows frame the views. In the great room, the fireplace and kitchen countertops offer accents of travertine in the wood-clad room. Wherever possible, furniture is built-in and storage is concealed to continue the seamless feel of the interiors.

Across the courtyard, a home office sits above the garage. The separation from the main living space helps create a refuge for focused work, while hemlock paneling lends a calm atmosphere away from the noise and activity of the rest of the house.